Vagina ondergeschoven kindje


We weten nog steeds te weinig over de vagina. Het vrouwelijke geslachtsdeel wordt minder bestudeerd, waardoor onze kennis ervan achterblijft. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Uppsala (Zweden) en Marburg (Duitsland) in een gemeenschappelijke paper.

Ze keken naar hoeveel onderzoeken er worden gedaan naar de geslachtsdelen van mensen en dieren en ontdekten 364 studies in de laatste paar jaren. Daarvan ging 48,6 procent over de mannelijke geslachtsdelen, 7,7 procent over de vrouwelijke geslachtsdelen en 43,7 procent had beide als onderwerp. De vrouwelijke voorplantingsorganen zijn daardoor een ondergeschoven kindje, concluderen de onderzoekers in de wetenschappelijke database PlosOne.

Hoe komt dat? De onderzoekers krijgen hun vingers daar niet goed achter. In eerdere onderzoeken is gebleken dat er onder wetenschappers ook vooroordelen zijn. Zo denken onderzoekers vaak dat er een grotere variatie zit in vorm en lengte van mannelijke geslachtsdelen. Dat is niet waar, vrouwen vertonen ook veel verschillen. Ook zouden mannen een ’toegankelijker’ voortplantingsorgaan hebben, wat een studie vergemakkelijkt.

Maar misschien de meest eenvoudige verklaring is dat de meeste onderzoekers mannen zijn. Zij vinden vagina’s misschien een beetje eng en blijven dus hangen bij wat ze al goed kennen: de penis.

Volgens de onderzoekers is het juist erg belangrijk om de vrouwelijke geslachtsdelen grondig te onderzoeken. Zo is nog altijd niet duidelijk wat er gebeurt als een vrouwelijk dier sperma van meerdere mannelijke soortgenoten ontvangt. Een aantal onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat vrouwen het ‘ongewenste’ sperma kunnen afvoeren via een nog niet ontdekt mechanisme.