Vaders tevreden als ze werken, moeders als ze thuis zijn

Is de emancipatie mislukt?


vaders werken liever

We moeten emanciperen, meisjes moeten vooral bètavakken kiezen om later nuttige banen te kunnen krijgen. Dat is zo ongeveer de boodschap van de overheid van de afgelopen vijftig jaar. Toch is het nauwelijks tussen de oren geland. Vaders zijn namelijk tevreden als ze werken, moeders als ze meer thuis mogen zijn, blijkt uit een Duitse studie.

Sociologen van de universiteit van Marburg analyseerden cijfers uit het Sozio-oekonomisches Panel, een groep van 56.000 ’typische Duitsers’ die sinds 1984 het hemd van het lijf wordt gevraagd over hun leven en welzijn. Zelfs nadat voor allerlei factoren werd gecorrigeerd was het overduidelijk: pappa zit liever op kantoor dan thuis en mamma is het liefst bij de kleine.

Voor beide geslachten geldt dat er een goede mix moet zijn tussen betaalde arbeid en het gezinsleven. Maar wat een goede mix is, dat is totaal verschillend. Vaders die het langste werken (meer dan 50 uur per week), zijn het meest tevreden. Zij geven hun leven een 7,1, het hoogste getal. Moeders die meer dan 50 uur werken, geven hun leven een 6,8. Vrouwen die parttime werken, geven hun leven een 7,3.

Mannen verdienen in de regel ook meer, zowel per uur als in totaal. Toch gaat de regel over tevredenheid zelfs op in huishoudens waar moeder per uur meer geld verdient dan de vader. Ook daar is hij tevreden als er een paar uur overwerk te doen zijn. Deze getallen zijn bovendien opmerkelijk gelijk voor alle generaties. Ondanks decennia van spotjes – ook in Duitsland – zijn de rollenpatronen tussen de oren niet wezenlijk anders dan in de jaren vijftig.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Zeitschrift für Soziologie.