Vaccin tegen Zika in aantocht


Aedes aegypti

Een Indiaas biotechbedrijf zegt dat het twee vaccins tegen het Zikavirus heeft ontwikkeld. Die zijn klaar voor pre-klinische studies bij dieren. Er is nog geen bewijs hoe goed deze vaccins werken tegen het door muggen overgebrachte virus, dat is uitgeroepen tot een wereldwijde bedreiging van de volksgezondheid door de World Health Organisation (WHO). Maar het zijn de eerste twee potentiële vaccins die dit stadium bereiken, een veelbelovend teken.

Het bedrijf, Bharat Biotech, werkte al aan een vaccin tegen knokkelkoorts, tot nu toe een veel ernstigere ziekte dan Zika in tropische gebieden. Het kan bij herhaalde infectie zelfs dodelijk zijn. Dit virus wordt net als Zika verspreid door de Aedes aegypti mug, dus waarschijnlijk werken de Indiërs aan een methode om deze manier van doorgeven van de ziektes te stoppen. Dat zou niet alleen knokkelkoorts en Zika tegen kunnen gaan, maar ook hersenvliesontsteking die wordt veroorzaakt door de mug.

Volgens de Indiërs kunnen ze binnen twee weken gaan testen op dieren. Mocht dat goed gaan, dan kan binnen een jaar worden begonnen met klinische tests op mensen. Op zijn vroegst is er dan in de loop van volgend jaar een vaccin. Maar dan moeten alle overheden ook meewerken om de toelating te versnellen. Daar zou de WHO een rol kunnen spelen.

De bestrijding van de Aedes aegypti wordt ook op andere manieren voortvarend aangepakt. Het Britse bedrijf Oxitec heeft met genetische manipulatie mannetjes gemaakt die bij vrouwelijke muggen jongen verwekken die snel sterven. Ze hebben een voedingssupplement nodig dat in de natuur niet voorkomt. In steden waar deze muggen worden vrijgelaten, daalt het aantal gevallen van knokkelkoorts drastisch.