Vaccin tegen verkoudheid in de maak


rhinovirus

Het is een van de meest voorkomende en minst complexe ziektes die een mens kan krijgen. Toch is kou vatten na eeuwen onderzoek nog steeds niet te genezen. Je loopt gewoon een week of twee met een snotterig gevoel en een hoofd met watten rond. En dan is het weer over, tot de volgende keer. Maar wellicht duurt dat niet lang meer.

Een Oostenrijkse biowetenschapper heeft namelijk een patent aangevraagd voor een vaccin tegen verkoudheid. In de Oostenrijkse media heeft hij gezegd dat er binnen tien jaar een middel zal zijn waardoor je nooit meer met zakdoekjes rond hoeft te lopen. Zijn naam is Rudolf Valenta en hij werkt voor de medische universiteit Wenen. Als hij gelijkt krijgt, is zijn plek in de medische geschiedenis gegarandeerd.

Volgens de patentaanvraag bewandelt Valenta andere wegen dan zijn voorgangers. Die probeerden – tevergeefs – om het menselijk imuumsysteem zo ver te krijgen om de kern van het rhinovirus (foto) aan te vallen, de veroorzaker van verkoudheid. Dat blijkt dermate moeilijk, dat het niet lukt. Probleem is dat het immuunsysteem geen goede manier heeft om het virus binnen te dringen.

Valenta daarentegen, manipuleert het imuumsysteem zo dat het alleen de buitenste schil van het virus aanvalt en afbreekt. De kern komt dan vrij en is niet meer effectief. De Oostenrijker doet dat door genetische informatie van die schil te binden aan een niet-menselijk eiwit. Dat herkent de menselijke afweer als een indringer, zodat het oprukt tegen het eiwit en alles wat daar op lijkt, inclusief het virus.

De grootste uitdaging is zorgen dat dit medicijn werkt bij alle 99 varianten van het rhinovirus. Die zien er voor het immuunsysteem allemaal net iets anders uit. Wat werkt bij de ene, zal bij de andere ineffectief zijn. Dus moet voor alle verschillende soorten in feite een apart vaccin worden gemaakt. Dat gaat wel even duren. Een team van twaalf wetenschappers werkt met Valenta hard om te zorgen dat we toch binnen afzienbare tijd van onze loopneuzen af zijn.