Vaccin tegen roken in de maak


dreamstime_xs_55827436

Het is een van de lastigste, maar tegelijk meest lucratieve producten die de farmaceutische industrie kan uitvinden: een probaat middel tegen roken. Al jaren proberen bedrijven een medicijn te vinden dat verstokte rokers van hun verslaving aan nicotine af kan helpen. Recent mislukten de klinische proeven van twee middelen, een aanwijzing hoe moeilijk het maken van een dergelijk medicijn is.

Maar aan het Scripps Institute in de Verenigde Staten hebben onderzoekers een succesvol vaccin ontdekt. Eerdere middelen probeerden de opnamecapaciteit van nicotine door de hersens te beïnvloeden, het nieuwe middel gaat juist achter de nicotine zelf aan. Het pakt de nicotine na opname via de longen in met antilichamen. Daardoor is het veel minder effectief wanneer het de hersens bereikt.

Daardoor heeft dit middel niet de bijwerkingen van de eerdere medicijnen. Die gaven proefpersonen hallucinaties of ze maakten suf, vandaar dat de klinische proeven zijn stopgezet. Het zorgt er wel voor dat mensen roken niet meer vereenzelvigen met het gelukzalige gevoel dat nicotine geeft. Ze kunnen dan makkelijker afbouwen, het verlangen naar een sigaret is veel minder groot.

Het onderzoek van Scripps is verschenen in het Journal of Medicinal Chemistry. Het betreft de ontwikkeling van het middel, dat nog door klinische proeven moet gaan voor toelating.