Vaccin tegen heroïne in de maak


heroine

Amerikaanse wetenschappers hebben een stof ontdekt die kan dienen als vaccin tegen heroïne en mogelijk andere zwaar verslavende drugs en medicijnen. Ook al zijn de hoogtijdagen van deze drug in Nederland voorbij, nog altijd zijn 14.000 mensen in Nederland er aan verslaafd. Ook wordt heroïne nog wel eens gemengd met andere drugs, zoals crack.

Al sinds de jaren zeventig proberen wetenschappers de destructieve kracht van heroïne te temmen. Het meeste onderzoek is gedaan naar methodes om de werking van de drug teniet te doen. Maar dat mislukte, vooral omdat de moleculen waaruit heroïne bestaat zo klein zijn, dat ze door het menselijk immuunsysteem niet worden opgemerkt. Daarom concentreerde de wetenschap zich maar op het behandelen van de verslaving, bijvoorbeeld met methadon.

Maar bij het Scripps Research Institute in de VS is een hapteen ontwikkeld, dat is een kleine molecuul die andere stoffen aan zich kan binden. De Amerikanen gebruikten daarvoor een eiwit. Dat eiwit wordt door het immuunsysteem wél opgemerkt. Door dit hapteen bij mensen in te spuiten, leert het lichaam ook de kleine moleculen te ontdekken. Komen daarna heroïnemoleculen het lichaam binnen, dan worden die geneutraliseerd door het immuunsysteem voor ze actief kunnen worden.

Er zijn een paar injecties nodig om iemand voorgoed te genezen van een drugsverslaving. Dat kan bijvoorbeeld in het kader van therapie na het afkicken, of uit voorzorg, als iemand al veel andere drugs gebruikt. De ontwikkelaars denken dat het vooral zal helpen bij mensen die na een verslaving clean zijn, maar zo nu en dan nog een zwak moment hebben.

De hoop is bovendien dat het vaccin ook werkt bij andere drugs. Er zijn al goede resultaten geboekt bij fentanyl, de drug waaraan Prince een jaar geleden overleed. Deze pijnstiller is zeer verslavend, veel patiënten met chronische pijn raken er nooit meer vanaf. Na de behandeling werkt het echter ook niet meer tegen de pijn.