Vaccin Moderna op 6 januari beschikbaar


Het vaccin tegen Corona van de firma Moderna komt in Europa hoogstwaarschijnlijk op 6 januari beschikbaar. Het Europese Medicijnagentschap EMA heeft dat bekend gemaakt. Die dag vergadert de EMA over de data die door Moderna zijn geleverd. Zijn er geen grote bezwaren, dan volgt die vergadering goedkeuring.

Europese landen kunnen de dagen daarna beginnen met inentingen met het vaccin van Moderna. De datum van de vergadering van de EMA is naar voren geschoven vanwege de uitzonderlijk goede medewerking van het farmaceutische bedrijf.

Er zijn sterke aanwijzingen dat het vaccin van Moderna beter werkt voor oudere mensen. Dat zou mogelijk maken dat jongeren het vaccin van Pfizer krijgen, terwijl de 65-plussers voor Moderna kiezen. Het vergroot ook de mogelijkheid om snel een groot gedeelte van de bevolking in te enten.

De Europese Unie heeft bekendgemaakt dat landen op 27 december kunnen gaan inenten met Pfizer, maar Nederland wacht tot 8 januari. Het kan zijn dat zelfs die datum te ambitieus is, Nederland loopt hopeloos achter op de rest.