Vaccin maakt niet avontuurlijk


Meisjes die het HPV-vaccin hebben gekregen (dat beschermt tegen baarmoederhalskanker) zijn seksueel niet avontuurlijker dan leeftijdgenotes die de prik niet hebben gehaald. Zelfs als meisjes de werking van het vaccin niet begrijpen en denken dat ze beschermd zijn tegen alle geslachtsziektes, gaan ze er niet meer en eerder seks door hebben.

De HPV-prik is omstreden. Nogal wat ouders hebben hun dochters niet laten inenten omdat ze bang zijn voor bijwerkingen. Die angst lijkt na vele studies ongegrond, bijwerkingen zijn zeldzaam. Een ander argument tegen de prik is dat je meisjes een vrijbrief zou geven om veelvuldig seks te hebben. Ook dat argument lijkt nu van tafel.

Een studie van het Cincinnati Children’s Hospital naar enkele honderden meisjes die hun inentingen hebben gehad, toont aan dat hun seksuele gedrag niet anders is dan het gemiddelde voor leeftijdsgenoten. Meisjes gaan niet eerder seks hebben en ze worden niet vaker zwanger. Als ze seks gaan hebben, begrijpen de meisjes het belang van een condoom.

Volgens de onderzoekers, die hun bevindingen publiceerden in het vakblad Pediatrics, speelt een veelheid van factoren een rol bij de beslissing van een meisje om seks te gaan hebben. Of ze een inenting heeft gehad tegen baarmoederhalskanker speelde bij geen van de proefpersonen mee in die beslissing.