Vaarwel, broze botten


CPC

Het is een van de vervelende neveneffecten van ouder worden: broze botten. Een onschuldige valpartij kan al een gebroken heup opleveren. Maar dat zal binnenkort waarschijnlijk tot het verleden behoren. Franse onderzoekers hebben een stof ontwikkeld die met een injectienaald in broze botten gespoten kan worden. Die krijgen daardoor een grotere stevigheid en breken minder snel.

Het schuim, met de naam calcium phosphate cement (CPC), bestaat in een andere vorm al jaren. Het wordt gebruikt om verbrijzelde botten te repareren tijdens een operatie. Maar de Fransen hebben de formule aangepast, zodat het beter in de gaatjes gaat, die in broze botten ontstaan. Omdat het dun genoeg is, kan het via een injectie worden toegediend.

Het door de universiteit van Nantes ontwikkelde middel gaat nu het stadium van de dierproeven in. Het is volgens de makers niet giftig, waardoor het over niet al te lange tijd kan worden getest op mensen. Wanneer het beschikbaar is op de Nederlandse markt, valt nog niet te zeggen.

Het middel wordt uitgebreid besproken in het vakblad Acta Biomaterialia.