Uturuncu zwelt gevaarlijk


Tien tegen één dat je nog nooit van de vulkaan Uturuncu hebt gehoord. Maar dat gaat misschien snel veranderen. Deze vulkaan in Bolivia is de laatste tijd behoorlijk aan het opzwellen. Dat verbaast geologen, die dachten dat het een dode vulkaan was. De afgelopen 20 jaar is de Uturuncu en het gebied er omheen ieder jaar 1 à 2 centimeter opgezwollen, maar nu gaat het ineens veel sneller. De magmakamer van de vulkaan groeit 1 kubieke meter per seconde.

De Uturuncu staat in een gebied met een aantal supervulkanen die 1 miljoen jaar geleden met gigantische kracht zijn uitgebarsten. Het gebied is sinds die tijd niet meer zo actief. Bovendien is de Uturuncu een huis-tuin-en-keuken stratovulkaan, die niet zo kracht uitbarsten. Althans, dat was tot nu toe de theorie.

De Boliviaanse vulkaan barst gemiddeld eens in de 300.000 jaar. De laatste uitbarsting is 300.000 geleden, dus is Uturuncu weer ‘aan de beurt’.

De Uturuncu uit de ruimte.

De grote vraag is alleen of het tot een gewone uitbarsting komt, of dat het toch een supervulkaan zal blijken te zijn. Die hebben een dermate grote kracht, dat ze het klimaat op aarde jaren achter elkaar kunnen koelen. En dan zwijgen we nog maar over de vernietiging van dorpen en steden. Gelukkig ligt de Uturuncu in een dun bevolkt gebied.

Follow Faqtman on Twitter