Universum drukker dan gedacht


universum

Hoeveel sterren zijn er? Waarschijnlijk drie keer zo veel als we gisteren nog dachten, tonen nieuwe opnames.

De nieuwste schatting van het aantal zichtbare sterren is 3 quadriljoen, uitgeschreven 3.000.000.000.000.000.000.000.000, drie keer zo veel als eerder gedacht.

De nieuwe ontdekking komt van Pieter van Dokkum, professor in de sterrenkunde aan Yale universiteit in Amerika. Hij gebruikte zeer gevoelige apparatuur in de sterrenwacht van het eiland Hawaï om een beter beeld te kunnen krijgen van het heelal. Dat leverde zo veel nieuwe sterren op, dat de totale schatting moet worden aangepast.

Het getal van 3 quadriljoen is bijna te groot voor de menselijke geest. Het is groter dan het totale aantal zandkorrels op stranden in de wereld.

Er zijn met name veel meer rode dwergen dan eerder gedacht. Dat zijn kleinere sterren aan het einde van hun levensduur. Zoals we gisteren al schreven, wordt nu gedacht dat deze sterren ook in staat zijn om nabije planeten genoeg te verwarmen om leven mogelijk te maken.

De ontdekking heeft sowieso grote gevolgen voor de zoektocht naar buitenaards leven. Volgens Van Dokkum betekent zijn vinding dat ook het aantal planeten waarop leven mogelijk is drastisch naar boven moet worden bijgesteld. Een recente studie van de universiteit van Edinburgh (GB) toonde aan dat er in onze eigen Melkweg al 40.000 planeten zijn die waarschijnlijk leven zouden kunnen herbergen.