Uniek dubbelrings enzym gevonden


Nederlandse wetenschappers hebben een enzym ontdekt dat uit twee ineen geklonken ringen bestaat. Zoiets is nog nooit eerder in de natuur gezien.

Het enzym behoort toe aan een archaebacterie in een vulkanische gebied in Italië. Het enzym helpt de bacterie zijn energie uit zijn zwavelrijke omgeving te halen. Via een structuuranalyse kwam de bijzondere dubbelringse structuur van het eiwit aan het licht.

In eerste instantie dacht het team van de Radboud Universiteit Nijmegen dat er een foutje in de analyse was geslopen, want zo’n gekke structuur hadden ze nog nooit gezien. Het had bijvoorbeeld zomaar gekund dat twee enkelvoudige ringen toevallig in elkaar verstrengeld waren geraakt tijdens het onderzoek. Maar de ineen geklonken ringen bleken na een paar extra metingen echt, tot groot enthousiasme van chemici over de hele wereld.

Nu hopen de onderzoekers uit te vogelen waarom moeder natuur zo’n unieke vorm voor het enzym heeft gekozen. Zo’n structuur kan ergens voordeel hebben gehad in de evolutie; het kan het enzym een betere werking hebben gegeven of een grotere stabiliteit. Of het is gewoon een mooie chemische toevalligheid.

Het onderzoek is gepubliceerd in Chemical Communications.

Illustratie: Radboud Universiteit Nijmegen