Undercover pinguïn werkt


Het gebruik van op afstand bediende robots voor onderzoek naar pinguïns en zeehonden is minder belastend voor de dieren. Door gebruik te maken van een robot die er uit ziet als een dier, heeft onderzoek een lagere impact op het gedrag van dieren, wat weer resulteert in het verzamelen van meer accurate wetenschappelijke gegevens.

Onderzoekers van het Centre National de la Recherche Scientifique in Straatsburg (Frankrijk) bekeken een nieuwe manier om koningspinguïns te bestuderen met hulp van een robot die lijkt op een jonge pinguïn. Dit karretje kan pinguïns heel dicht naderen en zo veel informatie verzamelen. Zelfs het meten van de hartslag behoort tot de mogelijkheden. Die bleek niet omhoog te gaan door deze onderzoeksmethode.

De enige andere manier om dieren zo intiem te kunnen bestuderen is het vastmaken van allerlei meetapparatuur aan hun lichaam. Deze apparatuur kan dan radiografisch worden uitgelezen. Dat grijpt echter diep in tijdens het dagelijkse leven van de dieren. De robot is veel diervriendelijker. De pinguïns begonnen er zelfs mee te communiceren, schrijven de onderzoekers in Nature Methods.