Uitzaaiing is ellebogenwerk


Kankercellen worden agressiever als ze zich verplaatsen. Ook het uitzaaien van de cellen gaat niet zachtzinnig. Het is ellebogenwerk.

Kankercellen verspreiden zich soms snel door het lichaam. Dat stond al vast. Maar hoe ze zich uit een tumor wurmen en op weg gaan naar een andere plek in het lichaam was nog niet bekend. Het blijkt een kwestie van ellebogenwerk.

Het Britse instituut voor kankeronderzoek zegt dat de cellen zich als spieren samentrekken om zich door het lichaam te verplaatsen. Als kankercellen eenmaal uitzaaien zijn ze moeilijker te bestrijden omdat de uitgezaaide kankercellen vaak agressiever zijn.

Één moleculair eiwit geeft de kankercellen de kracht om het ellebogenwerk te verrichten. Dit eiwit zorgt ook mede voor de ontwikkeling van leukemie. Daarom worden er al medicijnen tegen het eiwit ontwikkelt.

Volgens de onderzoekers van het meest recente onderzoek kan met dergelijke medicijnen ook de uitzaaiing van kankercellen worden tegengegaan. Hierdoor wordt het bestrijden van kanker in ieder geval niet bemoeilijkt.

Foto: Susan Arnold

Follow Faqtman on Twitter