‘Uitvinding van de eeuw’ in productie


In de VS is de productie opgestart van wat door sommigen de ‘uitvinding van de eeuw’ wordt genoemd. Een glijmiddel. Het goedje heet LiquiGlide en het is al in 2012 uitgevonden aan de universiteit MIT in Boston. Alleen duurde het tot nu om er een commercieel bedrijf van te maken. Deze uitvinding gaat helpen de verspilling van voedsel behoorlijk terug te dringen.

Mensen gooien gemiddeld 15 procent van ketchup en mayonaise weg omdat ze het niet uit de pot of fles kunnen krijgen. Het voedingsmiddel blijft aan de binnenkant plakken en kan met geen mogelijkheid worden losgeklopt of -geschud. LiquiGlide is een coating voor de binnenkant van de pot of fles die zorgt dat de ketchup blijft stromen, tot de laatste druppel.

Wie ketchup uit een fles wil halen, begint normaal flink te schudden of te kloppen op de achterkant. Daardoor zet de massa zich in beweging, maar niet als geheel. Het midden van de ketchup gaat sneller dan het deel dat tegen het glas aan zit. Door de wrijving met de fles beweegt deze laag veel langzamer en blijft meestal permanent plakken.

Wat LiquiGlide doet, is een extra laagje aanbrengen tussen de ketchup (of welke stof dan ook) en het glas. Daardoor beweegt het als geheel en gaat alles uit de fles. Het glijmiddel is gemaakt van plantaardige materialen, dus het geeft niet als je het binnen krijgt.