Uitstellers blijven slank


In 1972 werd aan de Stanford universiteit in de Verenigde Staten een gemene test gedaan. Kinderen tussen de 4 en 6 jaar werden in een kamer gezet, aan een tafel met daarop een marshmallow.

Straks een dikkertje? Dit meisje uit de 2012 test eet stukjes van de marshmallow en legt hem dan terug alsof er niets aan de hand is.
Ze kregen de opdracht de marshmallow 20 minuten lang niet te eten. Als ze daar in slaagden, kregen ze na die 20 minuten twee marshmallows als beloning.

Onderzoekers van Stanford hebben de oorspronkelijke deelnemers aan het experiment opgezocht en ze gewogen. Kinderen die toen de marshmallow konden laten liggen, waren slanker dan de kinderen die de verleiding niet konden weerstaan en de eerste marshmallow toch in hun mond propten. Voor iedere minuut die de kinderen toen wachtten, zaten ze nu 0,2 procent onder de gemiddelde lichaamsomvang.

De test werd ook opnieuw gedaan met een groep kinderen. De opzet was hetzelfde: een lege kamer met een marshmallow op tafel. Over dertig jaar zijn de kinderen die het ding niet konden laten staan waarschijnlijk tonnetje rond.