Uitslapen in het weekend is goed voor je


uitslapen

Mensen die geregeld minder dan zeven uur slaap krijgen, hebben een grotere kans om dood te gaan. Dat is door vele onderzoeken bevestigd. Vooral minder dan zes uur is erg slecht voor je. Maar je kunt de schade van doordeweekse nachten inhalen door uitslapen in het weekend, blijkt uit nieuw Zweeds onderzoek.

Slaap is een soort lopende rekening, ontdekten onderzoekers van het Karolinska Instituut. Wat je van maandag tot en met vrijdag tekort komt, kun je dus op zaterdag en zondag weer goed maken. Mensen die dat doen, hebben geen verhoogd sterfterisico volgens de Zweden. Uit een eerdere studie blijkt trouwens wel dat je dan sneller dik wordt.

De studie, gepubliceerd in het Journal of Sleep Research, is gebaseerd op gegevens van meer dan 38.000 volwassenen, verzameld tijdens een onderzoek naar de levensstijl en gezondheid van burgers uitgevoerd in heel Zweden vanaf 1997. Wat er gebeurde met de deelnemers werd steeds maximaal 13 jaar geregistreerd. Als deelnemers na afloop van hun controleperiode stierven, kregen de onderzoekers een seintje van het statistisch bureau.

Uit het onderzoek blijkt weer eens hoe gevaarlijk te weinig slaap is. Deelnemers die per nacht maximaal vijf uur slaap kregen en dat niet goedmaakten met uitslapen op andere nachten, hadden liefst 65 procent meer kans om voortijdig te sterven. Te veel slaap is ook niet goed, mensen die standaard meer dan acht uur sliepen, hadden een 25 procent hoger sterfterisico, zagen de Zweden. Het verhoogde sterfterisico is in dat geval niet de schuld van de overvloed aan slaap, het is een teken van andere gezondheidsproblemen.