Uitslapen tegen diabetes


dreamstime_xs_32835009

Vijf korte nachten en vervolgens tweemaal uitslapen. Dat is een weekritme dat veel mensen herkennen. Artsen hebben goed nieuws voor iedereen die in het weekend een paar uur slaap inhaalt: het kan beschermen tegen diabetes.

Het zijn onderzoekers van de universiteit van Boulder (VS) die het verband tussen te weinig slaap en diabetes hebben ontdekt. En zij zijn het ook die nu hebben aangetoond dat twee keer goed uitslapen het effect van te korte nachten door de week teniet kan doen.

De Amerikaanse wetenschappers observeerden 19 jonge mannen tijdens hun nachtrust. Eerst werd hun slaapduur beperkt tot 4,5 uur per nacht. Daarna mochten de jongens slapen zo lang ze wilden. Dat lieten ze zich geen twee keer zeggen, de proefpersonen sliepen gemiddeld 9,7 uur.

Na de vier korte nachten daalde de insulinegevoeligheid van de proefpersonen met 23 procent, een teken dat iemand richting diabetes aan het gaan is. Na de twee lange nachten waren de waarden terug op het normale niveau van voor het experiment.

De onderzoekers zeggen dat hun uitkomsten geen vrijbrief zijn voor een leven waarin korte en langere nachten elkaar afwisselen. Het experiment is gedaan met jongemannen, het is niet gezegd of middelbaren, ouderen en vrouwen net zo reageren. Bovendien kregen de proefpersonen uitgebalanceerde maaltijden; in het echte leven is er een verband tussen slecht eten en slecht slapen.