Uitslapen maakt dik


Na een lange werkweek lekker uitslapen op zaterdag en zondag? Misschien is dat niet zo’n goed idee. Het Britse Medical Research Council – een medisch onderzoeksbureau van de overheid – ontdekt dat mensen die langer blijven liggen meer risico hebben op overgewicht en diabetes.

Hoe langer men uitslaapt, hoe groter de risico’s. Dat blijkt uit een onderzoek onder achthonderd mensen. Onderzoekers namen de testpersonen de maat, vroegen hen naar hun slaapritmes en namen bloed af. Ze ontdekten aan de hand van verschillende bloedwaarden dat mensen die in het weekend langer op bed bleven liggen niet alleen meer kans hadden op overgewicht, maar ook op hartziektes, diabetes en kanker.

Heftig verhaal wel en het zou allemaal komen door de effecten die een verstoord slaapritme hebben op ons lijf. Helemaal zeker weten de onderzoekers het niet, maar het zou kunnen komen doordat uitslapers eten niet op de tijdstippen die ze gewend zijn en minder bewegen. Hierdoor raakt het metabolisme in de war en dat is blijkbaar vrij risicovol.

De onderzoekers wisten al dat het belangrijk is om naar je biologische klok te luisteren en ze willen onderzoeken hoe gevaarlijk het eigenlijk is om in ploegendiensten te werken en wat voor gevolgen zomer- en wintertijd hebben.

foto: Flickr.com/johnnytakespictures