‘Uitlaat diesel is moordmachine’


Rij je een diesel? Ga je dan diep schamen, zo zegt de World Health Organisation (WHO), het belangrijkste adviesorgaan op gezondheidsgebied van de Verenigde Naties. In een nieuw rapport van de WHO staat te lezen dat de uitlaatgassen van diesels zwaar kankerverwekkend zijn. Deze gassen zouden vooral long- en blaaskanker veroorzaken. De gezondheidsorganisatie dringt aan op een sterke reductie van het aantal dieselmotoren.

Volgens de WHO is het vooral gevaarlijk dat uitlaten van dieselmotoren dicht bij de grond zitten. Als er een vrachtauto voorbij rijdt, krijgt een voetganger bijna automatisch twee longen vol met uitlaatgassen binnen. Vooral het fijnstof dat meekomt met de walm is funest voor menselijke longen. Het nestelt zich in ademblaasjes en kan via de bloedsomloop zelfs op andere plekken in het lichaam terecht komen.

Door het oordeel van de WHO bevindt dieseluitlaatgas zich nu in gezelschap van asbest, mosterdgas en arseen: stoffen die je volgens de doktoren beter niet kan inademen.

Een benzineauto kopen dan maar? Die worden door de WHO één treetje lager ingedeeld, benzinegassen zijn volgens de organisatie ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’. En zelfs dat oordeel is mogelijk te positief. Een onderzoek door de Duitse automobielclub ADAC eerder dit jaar constateerde dat benzineauto’s met directe injectie een dertig (!) keer hogere uitstoot van fijnstoffen hebben dan de meeste diesel personenauto’s, die tegenwoordig met roetfilter worden uitgerust.

Kortom, autorijden is eigenlijk moord op grote schaal plegen, als je de onderzoekers mag geloven.

Follow Faqtman on Twitter