Uitgedrukte peuk kilt zin in sigaret


Probeer je te stoppen met roken? Bewaar dan vooral een paar uitgedrukte peuken. De aanblik daarvan ontneemt je de lust om op te steken.

Dat is de opmerkelijke uitkomst van Duits onderzoek. Een psychologische proef aan de universiteit van Würzburg toont aan dat de hersenen van mensen die verslaafd zijn aan tabak, heftig reageren op plaatjes van uitgedrukte peuken in een asbak.

Proefpersonen die naar een foto van een paar peuken in een asbak keken, hadden ineens veel minder zin in een sigaret. Dat komt volgens onderzoeksleider Paul Pauli doordat de prikkeling van het ‘beloningscentrum’ van de hersens ineens sterk afneemt bij het zien van de peuken.

peuken
Zin in een sigaret? Kijk even naar dit plaatje.

Dit belongingscentrum speelt een belangrijke rol bij verslavingen. Het zorgt ervoor dat rokers constant dringend op zoek zijn naar een nieuwe sigaret. Vooral als een roker een plaatje van een vers aangestoken sigaret zien, dan wordt zijn of haar beloningscentrum ineens zeer actief.

Maar ziet een roker een uitgedrukte sigaret met veel as, dan wordt het beloningscentrum gedempt. De Duitse psychologen denken dat het beeld meer rationele delen van de hersens prikkelt. De roker ziet daardoor het resultaat van het opsteken van een sigaret: as en een slechte gezondheid. Alle zin in een lekker rokertje verdwijnt als sneeuw voor de zon.