Uiterlijk wilde kat gelinkt aan leefgebied


Waarom hebben luipaarden rozetvormige vlekken en tijgers strepen? Onderzoekers van de universiteit van Bristol onderzochten de vlekken van 35 soorten wilde katten om die prangende vraag te kunnen beantwoorden.

Ze lieten er een wiskundig model voor patroonontwikkeling op los en wat bleek? Een gevlekt velletje is het meest waarschijnlijk bij wilde katten die voorkomen in een dicht leefgebied, de bomen, en actief zijn bij weinig licht. Dat was met name het geval bij bijzonder onregelmatige en complexe patronen. Het uiterlijk van de wilde katten lijkt dan ook -hoe verrassend- bedoeld als camouflage.

Cheeta's zijn gevlekt, hoewel ze in open gebieden leven.

Toch zijn er ook onverklaarbare uitzonderingen. Zo hebben cheeta’s gevlekte patronen ontwikkeld en behouden, terwijl ze een voorkeur hebben voor open leefgebieden. Andere wilde katten hebben weer een egaal velletje, al houden ze zich vooral op in gesloten omgevingen.

Van de 35 onderzochte soorten, bleek alleen de tijger strepen te hebben. En die hadden niks te maken met grasland als leefgebied. De tijger kan zich echter zeer goed camoufleren. Het is dus een raadsel waarom niet meer katachtigen een gestreepte vacht hebben.

Beeld: Mark Garlick|Science Photo Library

Follow Faqtman on Twitter