Je uiterlijk past bij je naam (en niet andersom)

Vooral je haar zegt wie je bent


proefpersoon

Kijk eens goed naar de Israëlische man op de foto. Hoe heet hij? Is het a) Jacob b) Dan c) Josef d) Nathaniel e) Alon? Volgens onderzoekers van de Hebrew University in Jerusalem is de kans dat je het goede antwoord weet erg groot – als je zelf ook uit Israël komt. Ze hebben ontdekt dat mensen gaan lijken op de naam die ze meekrijgen bij hun geboorte. Daardoor kun je aan iemand ‘zien’ hoe hij of zij heet. Deze meneer heet overigens Dan, antwoord B.

Nomen est omen, zeiden de Romeinen al, je naam zegt iets over je lot. Ouders die hun kind Theresia noemen, zullen waarschijnlijk een andere opvoeding kiezen dan de pappa en mamma van Chantal. Maar kinderen met sjiekere namen gedragen zich niet alleen anders, ze krijgen ook andere gezichten. Hun andere persoonlijkheid tekent zich op het uiterlijk.

Om dat te bewijzen kregen proefpersonen foto’s te zien zoals boven dit artikel. De eenvoudige vraag was: hoe heet deze persoon? Steeds waren vijf namen gegeven. De proefpersonen hadden het in 25 tot 40 procent van de gevallen goed. Terwijl puur op basis van kansberekening ze maar 20 procent van de pogingen goed hadden moeten hebben.

Om hun theorie verder te bewijzen, namen de Israëlische wetenschappers het vliegtuig naar Frankrijk. Daar toonden ze Franse proefpersonen opnieuw de foto’s uit het eerste experiment. Dit keer waren de resultaten veel minder goed, namen hebben immers een culturele component. Ze deden de proefneming nog een keer, nu met foto’s van Franse mensen. Ineens waren de resultaten weer net zo goed als in Israël. Fransen herkennen elkaar dus ook aan hun naam.

Sterker nog, de onderzoekers ontdekten dat ze de score nog hoger konden krijgen als ze proefpersonen maar een detail van een gezicht lieten zien. Het beste werkte het haar. Schijnbaar heeft een Mark een andere coupe dan een Kevin. De herkenning van persoonsnamen ging naar rond de 50 procent, een uitzonderlijk hoge score. Of zoals de Israëliërs het noemen: je naam is een sociaal etiket. Een etiket dat schijnbaar bepaalt hoe je haar zit.

Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology.