Bewezen: uit je lichaam treden kan echt niet (het is je brein)


Mensen die het gevoel hebben dat hun geest uit hun lichaam treedt, hebben last van een hersenaandoening.

‘Mijn vriendin wil bij hoge koorts nog weleens ‘uit haar lichaam zweven’, maar mijn eigen ervaring met uittreding beperkt zich helaas tot mijn arm. Ooit lag ik na het roken van een joint op mijn rug met mijn armen langs mijn zij. Ik vouwde mijn rechterarm om mijn buik, om er vervolgens, toen ik mijn ogen opende, achter te komen dat die arm niet had bewogen en gewoon nog op zijn plaats lag.’

Deze getuigenis van een uittreding stond afgelopen voorjaar in het blad Psychologie. Volgens het blad heeft 20 procent van de mensen wel eens het gevoel ‘uit het eigen lichaam’ te treden. Dat betekent dat al die mensen kleine hersenbeschadigingen hebben.

Want dat hebben Britse wetenschappers ontdekt: uittredingen zijn geen spirituele ervaringen of zelfs bewijs voor het bestaan van de geest, het zijn kleine afwijkingen aan de achterkant van de temporaalkwab, het hersengebied net achter de slapen. Deze beschadigingen waren bij proefpersonen te zien die vaak last hebben van uittredingen. Mensen die dat niet meemaken, hebben de beschadigingen niet.

Dat sluit aan bij eerdere experimenten, waarbij doktoren een uittreding konden opwekken door een stroompje te zetten op de temporaalkwab. Al in de jaren zeventig bleek dat mensen niet echt uittreden. Er werden experimenten gedaan met getallen en foto’s die op een hoge plek waren verborgen. Mensen die vaak uittredingen meemaakten, zouden hun ‘geest’ naar die hoge plek kunnen laten zweven om te vertellen wat ze daar zagen. Niemand lukte dat zonder het eigen lichaam mee te nemen.

Volgens het Britse onderzoek zorgen onregelmatigheden in de temporaalkwab dat mensen kleine verstoringen in hun bewustzijn meemaken. Daardoor voelen ze hun lichaam soms niet meer. Bij proefpersonen die vaak een uittreding rapporteerden, kwamen ook vergelijkbare klachten voor, zoals het gevoel dat een ledemaat niet bij het lichaam hoort, slaapverlamming en déja vu. Verdere aanwijzingen dat het inderdaad om dezelfde oorzaak gaat.

Het hele onderzoek staat in het huidige nummer van het vakblad Cortex journal.

Zelf een uittreding meemaken?
Zet twee spiegels tegenover elkaar op twee meter afstand. Ga links schuin voor de ene spiegel staan, zodat je je eigen achterkant in de andere spiegel ziet. raak met je wijsvinger de rechterkant van je gezicht aan. Kijk ondertussen in de spiegel naar je eigen achterkant. Je ziet dat je jezelf aanraakt, maar het voelt alsof je naar iemand anders kijkt.

Follow Faqtman on Twitter