Uit de gevangenis? Nee bedankt


Gitmo

Een gevangene van de Amerikaanse regering in Guantanamo Bay weigert de gevangenis te verlaten, meldt de New York Times. De Amerikaanse regering wil deze terrorismegevangenis op een basis in Cuba graag sluiten en zoekt voor vrijgelaten gevangen landen die ze op willen vangen.

Ook voor Mohammed Ali Abdullah Bwazir uit Afghanistan was opvang geregeld. Maar hij zegt dat Guantanamo prima is en hij wil niet naar een land waar hij niemand kent. Om welk land het gaat, is niet bekend gemaakt.

Weigeren om de gevangenis te verlaten, is niet nieuw. Er bestaat zelfs een psychologische term voor, het institutional syndrom. Mensen die last hebben van dit syndroom zijn meestal autistisch en ze willen zo weinig mogelijk veranderingen in hun leven. Ze kennen de gevangenis en willen dus niet naar buiten.

Als dit soort mensen toch wordt vrijgelaten, dan krijgen ze vaak last van paniekaanvallen. Op lange termijn is er soms sprake van gedragsproblemen. Het beste is om de vrijlating van deze gevangenen niet te abrupt te laten verlopen.