UFO’s frusteren Higgs Boson


Het is niet iedere dag dat de serieuze wetenschappers van het Cern in Zwitserland het woord UFO in de mond nemen. En al helemaal niet in verband met hun zoektocht naar het ‘God-deeltje’, het Higgs Boson. Maar nu is het toch gebeurd. Wellicht goed om te weten, de UFO’s waar de geleerden naar verwijzen zijn Unidentified Falling Objects, geen Flying Objets; ze hebben het over stof.

De gebouwen van Cern op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Foto: Cern.

Bij het Cern verbazen ze zich er namelijk over dat ze het Higgs Boson nog steeds niet hebben gevonden. In hun deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) acceleren ze deeltjes tot bijna de snelheid van het licht en laten ze dan met elkaar botsen. Daarbij moet het Higgs Boson zichtbaar worden. Zo willen ze aantonen waarom alles in het universum massa heeft (voor een gedetailleerde uitleg klik hier).

Alleen is dat goddelijke deeltje niet aangetoond, ondanks ontelbare botsingen. Dat komt waarschijnlijk omdat de deeltjes niet niet snel genoeg op elkaar knallen. En waardoor komt dat? Bij het Cern denken ze dat er een bijna ordinaire verklaring voor is: stof.

Als twee deeltjes tegen elkaar botsen en er zit en stofje tussen, dan dempt dat de botsing, net als een matras tussen twee botsende auto’s zou doen. Die demping is net genoeg om geen Higgs Boson op te leveren. Bij stofdeeltjes moet je niet denken aan wat je onder een kast in je huis aantreft. De stofjes in de LHC zijn onwaarschijnlijk klein, alleen met een zeer sterke microscoop te zien.

Toch zijn ze groot genoeg om het experiment te laten mislukken. De LHC staat nu een tijdje uit terwijl de technici proberen dit probleem op te lossen. Hoe je een toch al zeer steriele omgeving vrij maakt van stof die maar een paar atomen groot is, daar moeten ze even over nadenken.

Follow Faqtman on Twitter