UFO tijdens WW II


Churchill en Roosevelt in Jalta 1945, met rechts Stalin. De staatsmannen wilden paniek voorkomen.

Winston Churchill en Franklin Roosevelt hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog een UFO waarneming stil gehouden.

Dat blijkt uit documenten die deze week door het nationale archief van Groot Brittannië worden vrijgegeven. Het gaat om een waarneming door piloten van een deHavilland Mosquito, een lichte bommenwerper, die terugkeerde van een missie boven Frankrijk in 1944. Vlak voor de Engelse kust zagen de piloten een ‘metaalachtig’ object, dat net zo snel vloog als zij. Alleen had het object geen zichtbare vleugels. Na enige tijd accelereerde het voertuig met grote snelheid de wolken in.

De Britse premier Churchill overlegde met de Amerikaanse president Roosevelt over de waarneming. Beide besloten er geen ruchtbaarheid aan te geven. Ze waren bang voor ‘grote paniek’ onder de Britse bevolking als het nieuws bekend zou worden. Mensen zouden bovendien hun ‘geloof in de kerk’ kunnen verliezen. De Duitsers werkten in deze dagen aan geheime wapens, dus het was niet onmogelijk dat zij achter dit geheimzinnige voertuig zaten.

Een medewerker van de Royal Airforce was aanwezig toen Churchill besloot de UFO onder pet te houden. Hij onthield alle details over het gesprek en probeerde na de oorlog meer over de waarneming te horen. Maar overal kreeg hij te horen dat er niets was gebeurd. De RAF-medewerker stierf in de jaren zestig.

Maar zijn kleinzoon heeft nu met de Britse versie van de Wet Openbaarheid van Bestuur gevraagd om opening van zaken. Die is er gekomen. De nationale archieven in Londen zijn bezig alle UFO-dossiers vrij te geven en hebben ook de waarneming uit oorlogstijd nu openbaar gemaakt.