‘UFO zeebodem is rest gletsjer’


Sinds driekwart jaar houdt een raar fenomeen op de bodem van de Oostzee tussen Zweden en Finland de gemoederen flink bezig. Volgens sommigen is op sonarbeelden van de zeebodem een UFO te zien, een ruimteschip dat opmerkelijk veel lijkt op de Millennium Falcon uit de filmreeks Star Wars. Anderen zagen er een experimenteel vliegtuig van de nazi’s in, mogelijk afgezonken aan het einde van de oorlog.

De expeditie die het object heeft ontdekt, nam monsters. Het ‘ruimteschip’ bleek van steen te zijn. Ze liet de monsters in Zweden onderzoeken. Volgens de expeditieleider zijn de wetenschappers met stomheid geslagen door de stenen die ze kregen.

Maar de Amerikaanse site Life Science mailde de wetenschapper die de stenen onderzocht zelf en kreeg een heel ander verhaal te horen. Hoogleraar geologie Volker Brüchert van de universiteit van Stockholm zegt dat de stenen typisch zijn voor een till, dat is een massa stenen die overblijft nadat een gletsjer of ijskap verdwijnt. De Oostzee was tijdens de laatste grote ijstijd bedekt met ijs.

Een till bestaat meestal uit een mengsel van rotsen, zand en grind. Door de enorme kracht van de ijsmassa wordt dat mengsel samengedrukt, waarbij soms bizarre vormen ontstaan. Zoals een gestrande UFO? Ja, ook dat kan. Een till wordt door terugtrekkend ijs vaak rond afgeslepen, waarbij het een schotelvorm kan aannemen. Doordat een till steviger is dan het losse zand er omheen, komt die vorm vaak bovenop de rest van het sediment te liggen.

Jammer voor Star Wars fans, Han Solo heeft zijn ruimteschip dus niet op de zeebodem tussen Zweden en Finland geparkeerd.