T. Rex hardste doorbijter ooit


Welk dier had de krachtigste beet ooit? Was het de Dunkleosteus terreli, een prehistorische monstervis van tien meter met een bijtkracht van bijna 5.000 kilo? Of is de witte haai uit onze tijd toch sterker? Nee, uit nieuw onderzoek blijkt dat de Tyrannosaurus Rex toch de sterkste beet ooit had.

Overkill: 6.000 kilo aan bijtkracht

Dat klinkt misschien logisch, maar dat is het niet. Over de bijtkracht van deze saurus bestaat in de wetenschapswereld al lange tijd discussie.

Met een kracht van een kleine 6.000 kilo kon dit oerdier zijn kaken op elkaar klappen, blijkt nu. Ter vergelijking: de beet van witte haai komt niet boven de 2.000 kilo. Leeuwen kunnen uit met 560 kilo om de botten van hun prooien te kraken. De nijlkrokodil met ruim 2.000 kilo.

Het onderzoeksteam van Liverpool University onder leiding van de musculoskeletale bioloog (gespecialiseerd in spieren, botten en biomechanica) Karl Bates ontdekte dat de bijtkracht van de saurus maar liefst vier keer sterker was dan tot nu toe verondersteld. Tot deze conclusie kwam hij op basis van een computermodel waarmee de bijtkracht van de Tyrannosaurus Rex, Allosaurus, krokodil en de mens werd gemeten.

Eveneens keken de onderzoekers naar de verhouding bijtkracht en lichaamsgrootte. Uit die vergelijking viel de enorme bijtkracht van de Rex op. Volgens Bates was het dier hierdoor in staat om ook prooien aan te pakken die groter waren dan zijzelf. Jonge dieren zouden naar verhouding een kleinere bijtkracht hebben gehad en daardoor ook op relatief kleinere prooien hebben gejaagd. Ze zouden bovendien behendiger zijn geweest dan hun volwassen soortgenoten.

Beeld: JKleeman, Flickr