Tweets voorspellen terrorisme


terreur in Stockholm

Het is mogelijk te voorspellen wie het risico loopt om een terrorist te worden. Als je maar weet op welke tweets je moet letten. Het sociale medium is namelijk een goede indicator wie aan het radicaliseren is, beweert Walid Magdy van de Qatar Foundation na een studie van Twitterberichten tijdens en na de mislukte Arabische Lente.

Magdy werd eerder bekend toen hij ontdekte dat terroristen beter opgeleid en rijker zijn dan landgenoten. Hij geldt als een groot expert op het gebied van radicalisering.

Met zijn team analyseerde Magdy tweets van 165.000 personen uit de Arabische wereld. Vooral de tweets van mensen die tien keer of meer pro-IS hebben getweet, werden goed bekeken. Het team ging terug in de tijdslijn op het sociale medium, om te kijken of er aanwijzingen waren voor deze radicalisering.

Daaruit bleek dat het mensen waren die tijdens de revoluties in de Arabische wereld blij werden van de veranderingen, maar zeer gefrustreerd raakten toen de revoluties vrijwel allemaal mislukten. Opmerkelijk: vrijwel niemand uitte zich godsdienstig vóór de opkomst van IS.

Daaruit concludeert Magdy dat ontevredenheid een grotere driver van radicalisering is dan godsdienst. Mensen zien in de wrede terroristengroep een manier om die frustraties af te reageren, zo schrijft hij in zijn onderzoek, in te zien via arXiv.org. Godsdienst is slechts de kapstok waaraan ze hun gevoelens ophangen.