Tweelingzus lijdt levenslang door broer


tweelingzus

Meisjes die een tweelingbroer hebben, staat een heel ander leven te wachten dan wanneer ze een tweelingzusje hebben of alleen ter wereld komen. Ze hebben gemiddeld veel minder succes in het leven. Een tweelingzus zijn betekent dat je vanaf het begin een behoorlijke achterstand hebt.

Dat is de uitkomst van een studie van de Norwegian School of Economics onder Noorse tweelingen. Naast dat ze 15,2 procent minder kans hebben om de middelbare school af te ronden en 3,9 procent minder kans hebben om de universiteit af te maken, hebben tweelingzusjes ook 11,7 procent minder kans om te trouwen.

Hun verdienvermogen is gemiddeld lager (8,6 procent), evenals hun arbeidsdeelname (3,2 procent minder) en hun vruchtbaarheidscijfers, waardoor gemiddeld 5,8 procent minder kinderen worden geproduceerd dan door een meisjestweeling.

Dat concluderen de onderzoekers na analyse van 30 jaar aan gegevens over tweelingen geboren in Noorwegen tussen 1967 en 1978. Jaren met in totaal ongeveer 728.842 geboorten, waaronder 13.800 tweelingen – en na correctie voor factoren zoals maand en geboortejaar, onderwijs van de ouders en de leeftijd bij geboorte van de moeder en het geboortegewicht van het kind.

Een verklaring hebben de onderzoekers ook. Het is het testosteron van het broertje dat zorgt dat de meisjes zich minder goed ontwikkelen. Hoe dat precies werkt, daar is meer onderzoek voor nodig. Maar dat het negatief uitpakt voor de tweelingzus, dat is wel aangetoond. Vooral als ze ook nog Chantal of Mandy heet.