Tweede-keuze partner geeft stress


Over het algemeen in de dierenwereld zijn het de vrouwtjes die kieskeurig zijn. Bij vogels, die net als de mens overwegend monogame paarbanden aangaan en beiden de jongen verzorgen, is de partnerkeuze van het vrouwtje extra belangrijk. Zij moet een ´goed´ mannetje vinden. Maar kiest zij een mannetje die in kwaliteit ´past´ bij haar, eentje onder haar ´niveau´ maar die extra zijn best doet om zijn oudertaak te vervullen (bijvoorbeeld omdat hij niet in trek is bij andere vrouwtjes) of gaat zij altijd voor het beste mannetje die er te krijgen is?

Waar ging het mis?

Een studie met Australische vinken, die voorkomen in een zwartkoppige en roodkoppige variant, lijkt nu antwoord te geven op deze belangrijke vraag uit het partnerkeuze- en ´seksuele selectie´ onderzoek. Bij paringen tussen verschillende kleurvarianten is de kuikensterfte bijna tweemaal hoger als bij paringen tussen gelijke kleurvarianten. Vrouwtjesvinken doen er kortom goed aan een mannetje met dezelfde kopkleur te kiezen. De onderzoekers van de Macquarie- en Deakin-universiteiten brachten rood-koppige en zwart-koppige vinken van beide seksen in verschillende onderlinge verhoudingen samen – bijvoorbeeld vier rode en twintig zwarte vrouwtjes, tegen twintig rode en vier zwarte mannetjes. De vrouwtjes konden vrij een partner kiezen, maar namen als de mannetjes van gelijke kopkleur ´op´ waren, een van de andere kopkleur. In kleine kooitjes met alleen een paartje vogels werden ´gedwongen´ huwelijken tot stand gebracht.
Vervolgens werden bloedmonsters genomen en de niveau´s van het stresshormoon corticosteron gemeten.

Stuk voor stuk bleken vrouwtjes met de ´verkeerde´ partners tussen de twintig en vijftig dagen later aan de eileg te beginnen, en hadden deze significant verhoogde spiegels corticosteron. Een bewijs, aldus de onderzoekers, dat vrouwtjes liever het aantrekkelijkste mannetje hadden gekozen, en ontevreden en gestrest waren als ze met minder genoegen moesten nemen. Intrigerend genoeg, zelfs iets ontevredener en gestrester wanneer ze zelf kozen, dan in een gedwongen huwelijk.

Bron: Proceedings Royal Society (online 2 feb); Beeld: Dreamstime