Tweede huid tegen rimpels


tweede huid

Rimpels, wallen onder de ogen of wangen die gaan lubberen: oud worden is geen pretje voor de huid. Aan de Amerikaanse technische universiteit MIT hebben ze echter een uitvinding gedaan die als een soort real-time fotoshop werkt. De truc is om een tweede huid aan te brengen bovenop het door de natuur gecreëerde exemplaar.

De kunsthuid die aan MIT is ontwikkeld bestaat uit silikoonpolymeren en is flinterdun. Je plakt hem onzichtbaar op je eigen huid, waar de kunsthuid het bindweefsel ondersteunt en rimpels en uitzakkingen grotendeels laat verdwijnen. Het lijkt alsof er decennia van je afvallen. De mevrouw op de foto heeft de tweede huid aangebracht onder haar rechteroog (links op de foto).

De tweede huid wordt nat op de huid gesmeerd en laat zuurstof en vocht door. Uit eerste tests blijkt dat de huid dankzij deze methode een betere vochtbalans heeft en steviger aanvoelt. Je kunt er alles mee doen, zelfs sporten en zwemmen. Oorspronkelijk is de tweede huid ontwikkeld voor mensen met huidproblemen als eczeem en brandwonden, maar het werkt ook op het gewone verouderde vel uitstekend.

Er is alleen nog totaal niets bekend over bijwerkingen en langetermijngevolgen van het dragen. Daarom zal de tweede huid de komende tijd uitgebreid worden getest, hoewel duidelijk is dat de markt voor deze uitvinding groot zal zijn. Wereldwijd wordt 35 miljard euro omgezet met crèmes die huidveroudering tegen moeten gaan.

De nieuwe huid staat beschreven in het vakblad Nature Materials.