Tweede Grand Canyon ontdekt


De 'Grand Canyon van Antarctica' vanuit de lucht gezien. Foto: University of Aberdeen/Rob Bingham.

Het is een vraag die we bij Faqt nog wel eens ingestuurd krijgen voor onze rubriek Vraag en Antwoord: zijn er nog onontdekte gebieden op aarde? Witte plekken op de kaart? Het antwoord is nee, eigenlijk niet. Er zijn gebieden waar bijna nooit een mens komt, maar satellieten zien alles. Des te opmerkelijker is het, dat net een zeer lange en diepe kloof is ontdekt.

De reden waarom we deze nooit eerder hebben gezien, is dat deze canyon op de Zuidpool ligt en gevuld is met sneeuw en ijs. Sinds 1960 is er niemand meer in dit deel van Antarctica geweest. Britse onderzoekers hadden grondradar nodig om te ontdekken hoe groot deze scheur in de aarde is. Ze schrokken zich een hoedje: 1,6 kilometer diep, 10 kilometer breed en 100 kilometer lang. Daarmee is het een tweede Grand Canyon.

De canyon ligt in het westelijke deel van Antarctica, waar de sneeuw per saldo aan het smelten is. De onderzoekers van Aberdeen University hebben al berekend dat als alle sneeuw in de canyon smelt, het 10 procent aan de zeespiegelstijging zal bijdragen. Dat zoiets mogelijk is, ontdekten ze ook. Er zijn sterke aanwijzingen dat de kloof ooit niet gevuld was met sneeuw.

Follow Faqtman on Twitter