Twee weten meer dan één


Twee mensen nemen betere beslissingen dan één. Maar alleen als ze gelijkwaardig aan elkaar zijn. Hoe zit het met Mark, Geert en Maxime?

Als je een ingewikkelde beslissing moet nemen – 18 miljard bezuinigen bijvoorbeeld – dan is het verstandiger dat samen met iemand te doen dan alleen. Beslissingen die door een tweetal worden genomen zijn vaak beter dan een beslissing van een eenling.

Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Aarhus (Denemarken) en University College (GB).

Wat is er op dit plaatje te zien? Twee mensen geven vaker een goed antwoord dan één.

Ze lieten proefpersonen een vaag plaatje zien. Vervolgens werd gevraagd welke afbeelding zichtbaar was. Mensen die alleen moesten reageren, maakten veel vaker fouten dan tweetallen, die na overleg vaak met het juiste antwoord kwamen.

Maar er zit een addertje onder het gras: als één van de proefpersonen een extra vaag plaatje te zien kreeg, dan was het antwoord van het tweetal nóg veel vaker fout.

Weten drie misschien nog meer dan twee? Alleen als er intellectueel geen zwakke broeder tussen zit. Een coalitie zou volgens het onderzoek beter beleid voortbrengen dan een kabinet met daarin slechts één partij.

De conclusie van de onderzoekers is dat het Nederlandse spreekwoord ’twee weten meer dan één’ inderdaad klopt, maar dat ze dan wel gelijkwaardig moeten zijn. Mensen combineren hun kennis en inzichten om tot de juiste conclusie te komen. Maar heeft eentje duidelijk minder kennis, dan werkt deze persoon als een stoorzender.