Twee vragen om huwelijkssucces te bepalen


Economen hebben twee vragen ontwikkeld waarmee je kan ontdekken of het goed zit in je huwelijk. De eerste vraag is: ‘Hoe blij ben je in je huwelijk en denk je dat je zonder je partner gelukkiger of ongelukkiger zou zijn?’ En de tweede vraag is: ‘Hoe denk je dat je partner de vorige vraag heeft beantwoord?’.

Leora Friedberg en Steven Stern, economen aan de Universiteit van Virginia stelden deze vragen in de jaren ‘80 aan 4242 echtparen en benaderden hen ongeveer zes jaar later voor een tweede vragenlijst. De economen hebben de cijfers recentelijk bestudeerd – blijkbaar waren ze druk – en ontdekten dat met deze vragen redelijk goed te voorspellen is of mensen bij elkaar blijven of niet.

Van alle ondervraagde koppels was ten tijde van de tweede vragenlijst zeven procent uit elkaar. Niet onvoorspelbaar: mensen die aangaven dat het huwelijk hen niet per se gelukkig maakte, waren zes jaar later vaak weer single.

De stellen die het meest contact opnamen met een scheidingsadvocaat, waren degenen die elkaar niet goed konden inschatten. Van de echtparen waarvan de man overschatte hoe blij de vrouw in het huwelijk was, ging 13 procent uit elkaar. Van de huwelijken waarin de vrouw overschatte hoe gelukkig de man was, ging 14,5 procent uit elkaar.

Slechts veertig procent van de echtparen had een goed idee van hoe gelukkig hun wederhelft was en zij bleken de sleutel voor een succesvol huwelijk in handen te hebben. De wetenschappers leggen uit: ‘Als mensen niet van elkaar weten hoe gelukkig ze met een situatie zijn, gaat het mis met onderhandelen. Als de ene partner het geluk van een ander verkeerd inschat kan een van de twee te hard inzetten bij een onderhandeling – bijvoorbeeld over het huishouden of een kind – en de relatie opblazen.’