Twee nieuwe dinosoorten


Ze was mooi, met een grote ogen. En met 15 scherpe hoorns. Een nieuwe dino-soort wordt door kenner omschreven als ‘beauty’.

De Kosmoceratops richardsoni en haar grotere maatje Utahceratops gettyi zijn recent ontdekt in Utah, Verenigde Staten. Wat opvalt aan deze niet eerder ontdekte dinauriƫrs is dat ze enorm grote hoofden hadden, met dikke schedels.

Dr. Roberts, een van de ontdekkers van de nieuwe dino’s, denkt dat de reuzen planteneters waren. Ze graasden op het verloren continent Laramidia, Daar zwierven beide dinosoorten ongeveer 76 miljoen jaar geleden rond.

Waar nu Utah ligt, was vroeger een binnenzee. Daar heersten perfecte omstandigheden voor het ontstaan van fossielen.
Kosmoceratops richardsoni (spreek uit koz-mo-SARA’-tops) heeft 15 hoorns – een op de neus, een boven elk oog, een aan het uiteinde van elke jukbeen, en tien op de achterkant van een soort vlezige kraag. Het beest was ongeveer vijf meter lang en woog ongeveer 2,5 ton.

Utahceratops gettyi was zelfs nog groter, zes tot zeven meter lang. Dit beest had een schedel van ongeveer 2,3 meter met daarop een grote hoorn naar voren en twee korte en stompe horens naar de zijkant.

De nieuwe dino's volgens een tekenaar.
Beide dieren zijn gevonden in wat paleontologen de ‘goudmijn’ noemen, een streng bewaakte locatie in Utah waar duizenden fossielen in de grond zitten.

Op deze strook van 50 km lang en tussen de drie en vijf kilometer breed (waarschijnlijk een voormalig eiland) waren de omstandigheden optimaal, waardoor veel overblijfselen goed bewaard zijn gebleven.

De ontdekking van de fossielen wordt uitgebreid beschreven in het vakblad PLoS ONE.