Twee keer zo snel boarden, ’t kan


In 2008 stond de Amerikaanse astrofysicus John Steffen op een luchthaven in een lange rij te wachten voordat hij mocht boarden. Hij dacht ‘dit moet sneller kunnen’ en uit nieuwsgierigheid begon hij te bedenken hoe dat dan zou moeten. Zijn theorie werd afgelopen week in het Britse tv-programma ‘This vs That’ getest en bleek maar liefst twee keer zo snel te zijn dan de methode die luchtvaartmaatschappijen nu gebruiken.

Foto: Zen

De ‘Steffen techniek’ gaat als volgt: Passagiers stappen achter in, lopen naar voren en gaan rij-om-rij bij het raam zitten. Een tweede groep passagiers stapt in en gaat om-en-om op de lege stoelen bij de ramen zitten. De volgende groep passagiers vult om-en-om de stoelen in het midden, waarna een volgende groep de lege stoelen in het midden vult. De een-na-laatste groep passagiers vult om-en-om de stoelen aan het gangpad waarna de laatste groep passagiers het vliegtuig afvult. Door mensen op deze manier in te laten stappen, heeft iedereen tijd om zijn of haar spullen netjes op te bergen zonder dat het gangpad geblokkeerd wordt. Moeilijk voor te stellen? Hier zie je de ‘Steffen-techniek’ in een filmpje.

Steffen-techniek in de praktijk. Foto: This vs That

In ‘This vs That’ werden 5 verschillende technieken getest door een groep van 72 vrijwilligers in een nep Boeing 757. De routine die de meeste luchtvaartmaatschappijen nu gebruiken – passagiers in groepen van achter naar voren laten instappen – duurde met zeven minuten het langst van alle vijf de mogelijkheden. Boarden met de ‘Steffen techniek’ duurde slechts 3,5 minuut. John is blij dat de techniek die hij in 2008 bedacht, werkt: “Ik wist niet hoe lang mensen er over zouden doen om naar hun stoelen te lopen en hun spullen op te bergen, maar wat ik had bedacht klopte.”

Passagiers die op de verkeerde plek gaan zitten, hun jas nog uit moeten trekken voordat ze hem kunnen opbergen of toch nog even iets uit hun tas moeten halen, maken de ‘Steffens techniek’ – net als alle andere manieren van boarden – wat minder efficiënt.

Follow Faqtman on Twitter