Twee cadeaus slechter dan één


Wellicht ben je aan het winkelen om straks iets onder de kerstboom te leggen voor familie en vrienden. Belangrijke tip: geef liever één cadeau dan twee. Onderzoekers van de Virginia Tech universiteit in de Verenigde Staten zijn tot die verrassende conclusie gekomen.

In een test mochten proefpersonen een prijs hangen aan een MP3 speler; andere proefpersonen deden hetzelfde met de zelfde MP3 speler en een tegoedbon voor een paar gratis downloads van liedjes. Terwijl de proefpersonen de MP3 speler gemiddeld op 240 dollar inschatten, werd de combinatie met de tegoedbon ingeschat op slechts 170 dollar.


Hetzelfde was te zien bij een advertentie voor een hotel. Een vijfsterrenhotel met zwembad werd duurder ingeschat dan een vijfsterrenhotel met zwembad en toprestaurant.

Dit mechanisme is ook te zien bij negatieve zaken. Proefpersonen kregen te horen dat ze per ongeluk het vuilnis buiten hadden gezet op de verkeerde dag. Welke straf vonden ze erger: een boete van 750 dollar of een zelfde boete en twee uur verplicht een park opruimen? De proefpersonen vonden alleen de boete betalen veel erger dan betalen én kauwgom schrapen.

Hoe komt dit? Volgens de onderzoekers rekenen mensen die twee cadeaus ontvangen in hun hoofd razendsnel het gemiddelde tussen de twee producten uit. Een duur en een goedkoop cadeau leveren samen dus een middelmatig geprijsd cadeau op. Wil je indruk maken, dan geef je dus alleen het dure cadeau en hou je de tegoedbon voor de gratis downloads lekker zelf.

Het hele onderzoek staat in het Journal of Consumer Research.