Twaalf(!) nieuwe manen Jupiter ontdekt


nieuwe manen van Jupiter

Eigenlijk zochten ze iets heel anders, maar astronomen van het Carnegie Institution for Science hebben een dozijn nieuwe manen van Jupiter ontdekt. Zo is het totale aantal bekende satellieten van de enorme gasplaneet gestegen naar 79. De wetenschappers waren in het voorjaar van 2017 in Chili met de daar aanwezige supertelescoop op zoek naar de hypothetische negende planeet in ons zonnestelsel.

Jupiter zweefde toevallig door het gebied in de hemel waar ze zochten. Turend naar aanwijzingen zagen de onderzoekers geen onbekende planeet maar wel de onbekende manen. Elf van de nieuw ontdekte manen hebben een diameter van een tot drie kilometer zijn vergelijkbaar met de manen die we al kennen, rapporteren de onderzoekers. Negen maken deel uit van een ‘zwerm’ manen die tegen de draairichting van de planeet ingaat. De wetenschappers geloven dat deze zwerm ooit bestond uit drie grote objecten, die vervolgens uit elkaar braken, waarschijnlijk door botsingen met andere objecten.

Twee van de nieuw ontdekte manen maken deel uit van een groep die dichter bij het oppervlak van Jupiter hangt. Ze draaien in dezelfde richting als de planeet. Ook is een minimaantje ontdekt dat in een zeer instabiele baan rond de planeet draait. Het is waarschijnlijk dat het vroeger of later met andere objecten zal botsen. De ontdekkers hebben het Valetudo gedoopt.

Met een diameter van ongeveer 142.800 kilometer is Jupiter veruit de grootste planeet in ons zonnestelsel. Het hemellichaam is vernoemd naar de Romeinse god Jupiter, is een van de gasplaneten zonder vast oppervlak, maar met een sterk magnetisch veld. Hij heeft 79 bekende manen, waarvan Ganymede al werd ontdekt in 1610 door Galileo Galilei. Deze grootste maan van ons zonnestelsel heeft een diameter van 5262 kilometer en zou zelfs zeeën hebben.