TV maakt dik en sloom


Je kinderen voor de televisie zetten is een favoriete methode van veel ouders om even rust te krijgen. Maar let op: je krijgt er dikke en slome kinderen door, zeggen Canadese onderzoekers. Ze volgden 1300 kinderen meerdere jaren en zagen een duidelijk verband. Hoe meer kinderen aan de treurbuis waren gekluisterd, hoe groter hun heupomvang en hoe minder hoog ze konden springen.

Een kind dat op 4,5-jarige leeftijd al 18 uur televisie per week kijkt, heeft op 10-jarige leeftijd gemiddeld 7,6 millimeter meer heupomvang dan een kind dat geen tv mag kijken. Ook is er sprake van duidelijk minder spierkracht. De onderzoekers denken dat niet alleen het zitten voor de televisie de kinderen dik maakt, maar dat ze door alle reclames voor eten ook een verkeerd beeld krijgen van het begrip ‘goede voeding’.

Het gemiddelde kind in het onderzoek kijkt op 2,5-jarige leeftijd al 8,8 uur televisie; 15 procent kijkt meer dan 18 uur per week. Algemeen wordt aangenomen dat meer dan 2 uur televisie per week voor de meeste kinderen al te veel is. De studie staat in het vakblad International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Avondwerk maakt ook dik
Uit Australisch onderzoek blijkt dat de werktijden van ouders kinderen ook dik kan maken. Vooral ouders die vaak ’s avonds of in het weekend moeten werken hebben gemiddeld dikkere kinderen. Het maakt niet uit of de andere ouder wel thuis is. De onderzoekers denken dat er op werkavonden ongezonder voedsel op tafel komt, staat in hun artikel in het Journal of Obesity.

Follow Faqtman on Twitter