Tv kijken maakt slank


Tv kijken is niet per se slecht voor je gezondheid. Volgens Italiaanse wetenschappers helpen massamedia tegen overgewicht.

Wie wil afvallen moet van de bank afkomen, wordt altijd gezegd. Stoppen dus met tv kijken, internetten en kranten lezen. Maar wetenschappers van de Stichting voor Onderzoek en Behandeling in het Italiaanse Campobasso denken dat massamedia gezond gedrag juist kunnen stimuleren. Uit hun onderzoek blijkt dat de informatie die mensen via de media krijgen ervoor zorgt dat ze een gezond dieet beter volhouden.

De onderzoekers bestudeerden daarvoor de gegevens van meer dan duizend mensen uit het zuiden van Italië. Mensen die veel werden blootgesteld aan massamedia bleken beter in staat om een gezond (in Italië een mediterraan) dieet vol te houden. Hoe beter ze geïnformeerd werden, hoe vaker ze kozen voor verse vis en veel fruit in plaats van voor ongezond en vet voedsel. Zelfs als de informatie via de media gefragmenteerd of niet erg precies was.

Natuurlijk past veel tv kijken en internetten nog steeds niet in een gezond leefpatroon met voldoende beweging en frisse lucht, maar de onderzoekers willen af van het idee dat tv kijken en overgewicht onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Het Italiaanse onderzoek is een van de eerste onderzoeken naar de positieve rol die media kunnen spelen bij het verbeteren de volksgezondheid. De wetenschappers willen nu gaan kijken welke media de meeste invloed hebben, en hoe het internet met name jongeren kan informeren over gezondheidskwesties.

Follow Faqtman on Twitter