Turkije laat weer Europese archeologen toe


Efeze

Europese archeologen kunnen vanaf nu weer aan het werk in Turkije. Vorig jaar zomer werd de samenwerking met verschillende Europese landen ineens opgezegd, nadat een politiek conflict was opgelaaid. Turkije hekelde toen landen als Nederland en Duitsland vanwege hun kritische opstelling na de mislukte coup in Istanboel. Europese staten plaatsten toen vraagtekens bij het onderdrukkende regime van leider Erdogan.

Hij strafte die kritische toon af door alle visa van archeologen ongeldig te verklaren. Maar Turkije is bezig met een charmeoffensief. Erdogan noemde premier Rutte recent ‘een vriend’, nadat hij hem een half jaar eerder nog ‘een nazi’ had genoemd. Ook archeologen profiteren van deze nieuwe vriendschap. De opgravingen in de stad Efeze gaan als eerste weer van start. Deze stad wordt door vooral Oostenrijkse archeologen opgegraven. Vertegenwoordigers van dat land kregen in het Dolmabahce Paleis in Istanboel met veel pers erbij weer officieel toestemming om te beginnen met graven.

Komende week zullen de werkzaamheden opnieuw beginnen. Efeze wordt al sinds 1895 opgegraven, maar nog steeds valt er genoeg te ontdekken in de oude Grieks-Romeinse stad. Beroemd is vooral de Tempel van Hadrianus, een imposant bouwwerk uit de tweede eeuw. Bijzonder is dat er resten te vinden zijn van de Griekse, Romeinse, Christelijke en Ottomaanse tijd. Er werken normaal zo’n 250 archeologen in dit Unesco Werelderfgoed , uit twintig verschillende landen. Daaronder ook Nederland en BelgiĆ«.

Waarschijnlijk zullen ook andere vindplaatsen in Turkije weer toegankelijk worden voor westerse archeologen. Een van de belangrijkste vindplaatsen is Limyra, waar ook veel Europeanen aan het werk waren. Daar zullen de werkzaamheden waarschijnlijk over een paar weken weer opstarten. Wanneer andere opgravingen weer van start gaan, is niet bekend, maar gezien de vriendelijke geluiden uit de Turkse regering – en zeker van Erdogan zelf – kan dat niet lang meer duren.