Tunnel in Teotihuacan


De piramides van Mexico zijn massief en in tegenstelling tot Egypte ligt niemand er begraven. Dacht men tot vandaag.

Je kunt ze op een heldere dag (en die zijn door smog zeldzaam) vanaf het Zocalo Plein in het centrum van Mexico Stad zien liggen: de twee gigantische piramides van Teotihuacan. De oorspronkelijke bewoners van Mexico begonnen de stad in 100 voor Christus te bouwen. Daarbij werden twee enorme afgeplatte piramides neergezet. Dat zijn de enige belangrijke bouwwerken die nog staan.

Tot nu toe werd gedacht dat de piramides dienden als offerplatforms. Mensen werden op de top opengesneden en hun bloed liep langs de zijkanten naar beneden. Maar die theorie heeft aanvulling nodig. Tussen de twee piramides is een tunnel ontdekt van ongeveer 130 meter lang. Aan één kant van de tunnel liggen waarschijnlijk grafkamers, zo laat het Nationale Instituut voor Antropologie en Historie in Mexico Stad weten.

Archeologen noemen de ontdekking – gedaan met een grondradar – ‘de grootste vondst van de 21ste eeuw’. De tunnel staat voor de weg naar het hiernamaals, zo maken de Mexicanen op uit symbolen die op de wanden staan. Het onderzoeken van de tunnel gaat nog jaren duren, zo verwachten de Mexicaanse onderzoekers.

Follow Faqtman on Twitter