Tunguska-meteoor van Mars?


Russische onderzoekers hebben een opmerkelijke nieuwe theorie. De asteroïde of meteoor die explodeerde in de streek Tunguska in 1908 is mogelijk van Mars. Ze hebben de samenstelling van stenen die zijn gevonden bij Tunguska vergeleken met data van stenen die door de Nasa sonde Curiosity zijn geanalyseerd op Mars. De Tunguska-stenen hebben een vergelijkbare chemische opbouw en zijn nog rood ook.

Het is nog steeds niet bekend wat er in de Siberische streek Tunguska gebeurde in 1908. Zeker is dat er een grote steen uit de ruimte kwam en in het zeer dunbevolkte gebied voor enorme schade zorgde. Of het ruimtepuin insloeg of explodeerde in de atmosfeer is bijvoorbeeld niet bekend. Of het een meteoor of asteroïde was ook niet. Wel dat ruim 2000 vierkante meter bos werd vernietigd.

De onderzoekers, van het Russische ministerie voor Natuurlijke Hulpbronnen en Ecologie, vinden de overeenkomsten tussen de data van Curiosity en de stenen opmerkelijk, ook al omdat andere resten van grote asteroïden op aarde vaak een andere samenstelling hebben. Ze stellen voor om ook stenen die Antarctica zijn gevonden te analyseren omdat daarvan ook wordt vermoed dat ze van Mars komen.

Het onderzoek staat in de database Arxiv.