Tumoren hergeprogrammeerd tot onschuldige cellen


tumor operatie

Kankercellen zijn weer terug-geprogrammeerd tot normale cellen door Amerikaanse wetenschappers. Het kan een doorbraak zijn die kan leiden tot nieuwe behandelingen en zelfs omgekeerd tumorgroei.

Wetenschappers van de Mayo Clinic in Florida, de VS, hebben agressieve borst-, long- en blaaskankercellen zich weer laten ontwikkelen naar onschadelijke goedaardige cellen. Dat deden ze door herstel van de functie waardoor cellen zich niet overmatig vermenigvuldigen. Fouten in dat mechanisme zorgt dat cellen zich omvormen tot gevaarlijke gezwellen.

Tot nu toe is deze nieuwe techniek alleen getest op menselijke cellen buiten het lichaam, maar de onderzoekers hopen dat de techniek in de toekomst kan worden gebruikt om tumoren in het lijf te beïnvloeden, zodat kanker kan worden uitgeschakeld, zonder gebruik van agressieve chemotherapie of chirurgie.

De wetenschappers ontdekten dat de stof die cellen onder normale omstandigheden bij elkaar houdt, wordt geregeld door biologische verbindingen genaamd microRNAs. Als alles normaal werkt, zijn het deze microRNAs die cellen stoppen met delen als ze eenmaal voldoende zijn gerepliceerd. Zij doen dit door de productie van een eiwit genaamd PLEKHA7. Maar kanker zorgt dat die werkwijze niet werkt.

Wetenschappers ontdekten dat ze deze microRNAs opnieuw ‘aan’ zouden kunnen zetten door het aan cellen toe te voegen. Dat stopt dan de groei van de kanker en zorgt zelfs dat tumoren weer kleiner worden.