Tuin op graf stopt ontbinding


Steeds meer mensen planten bloemetjes en struiken op het graf van hun dierbare overledenen. Slecht idee, zeggen onderzoekers.

De bloemen en struiken gebruiken namelijk zuurstof uit de grond, die kan daardoor niet meer doordringen tot het lijk. Door het zuurstofgebrek kan het lijk niet goed ontbinden. Daar komt bij dat mensen de plantjes op het graf vaak water geven. Dat water sijpelt door naar de grafkist en zet de overledene niet zelden permanent onder water.

Het gevolg is dat lijken een chemische reactie aangaan die leidt tot een overvloedige productie van lijkvet. Dat kan uiteindelijk het milieu verontreinigen. Met die boodschap komt de Duitse milieubond DBU na onderzoek. Volgens de bond liggen op 40 procent van de Duitse begraafplaatsen lijken die volledig zijn vervet.

Door het vele water geven komen stoffen uit de vervette lijken steeds sneller in het grondwater. Dat levert ‘grote problemen’ op voor het milieu. Vooral de schaal waarop het gebeurt is problematisch. Liever planten in potjes en snijbloemen dus, en geen tuintjes op het graf.

Follow Faqtman on Twitter