Tsunami is te stoppen


tsunamimonument Atjeh

Tsunami’s behoren tot het meest desastreuze natuurgeweld dat onze planeet kent. De Sumatra-tsunami van 2004 kostte bijvoorbeeld aan rond de 200.000 mensen het leven. Op de foto de namen van slachtoffers in IndonesiĆ«. De gigantische golven vernietigen alles in hun pad en lijken niet te stoppen. Tot nu toe werd hooguit geprobeerd om de gevolgen van tsunami’s te verminderen. Maar de Britse wiskundige Usama Kadri denkt deze megagolven gewoon te kunnen stoppen.

Hij stelt voor daarvoor akoestische zwaartekrachtsgolven te gebruiken. Dat zijn zeer diepe geluiden die onder water door geologische processen als het verschuiven van aardschollen worden geproduceerd, maar die de mens ook na zou kunnen maken. Uit berekeningen van Kadri blijkt dat de kracht in die diepe geluide de energie van de golf opheft, zodat een kalme zee overblijft. Wellicht gebeurt dat ook nu van nature al, een van de mysteries van tsunami’s is waarom ze soms wel, soms niet ontstaan.

Een akoestisch station op de bodem van de Indische Oceaan had de tsunami van 2004 bijvoorbeeld kunnen opheffen, schrijft Kadri in het academische blad Heliyon. Maar hoe zo’n station er uit zou moeten zien, vertelt hij er niet bij. Het gaat in dit geval om een zogenoemd proof of concept, een puur theoretische onderbouwing van de mogelijkheden. Toch zijn er wel vergelijkbare toepassingen. Zo wordt in sommige vliegtuigcockpits al gebruik gemaakt van antigeluid om het geluid van de motoren te verminderen. Ook daar heffen twee soorten energie elkaar op.

Het is dus niet ondenkbaar dat we uiteindelijk naar een serie akoestische stations op de zeebodem gaan. Het wordt een dure exercitie, maar de kosten van tsunami’s zijn vele malen hoger. Daarbij lijkt een mooie taak weggelegd voor de VN, om de coƶrdinatie van een dergelijk netwerk op zich te nemen.