Tsunami! In Engeland?


Tsunami’s komen niet alleen in Azië voor. Ook Europa kan worden getroffen. Naar nu blijkt, gebeurde dat afgelopen maandag.

Het is niet zo gek dat het nieuws drie dagen nodig heeft gehad om door te dringen. Het was een tsunami van 90 centimeter hoog, die gebeurde tijdens laag water. Daardoor was hij niet zo spectaculair als de vloedgolf in Japan twee maanden geleden.

Zo raakte de tsunami de Britse kust.

Maar toch, een vloedgolf aan de Britse kust, hoe kan dat eigenlijk? De theorie die veel geologen in Groot Brittannië aanhangen, is dat er een aardbeving moet zijn geweest onder de zeebodem ten zuiden van Ierland. Het gebied is de laatste maanden seismisch erg actief, in Devon en Cornwall, aan de zuidoostkant van Engeland, zijn de afgelopen tijd een paar kleine aardbevingen gevoeld.

De onderzeese beving heeft de vloedgolf veroorzaakt, die op verschillende plekken vijftig meter de rivierdalen instroomde. Er zijn geen doden of gewonden, laat staan dat kerncentrales zijn ondergelopen. Maar het herinnert Europeanen er nog maar eens aan dat we ook hier niet immuun zijn voor vloedgolven.

Follow Faqtman on Twitter