Tsoenami vooral richting Chili


Na de enorme aardbeving in Chili werd op Hawaii een verwoestende tsoenami verwacht. Het ging totaal anders.

Wetenschappers begrijpen tsoenami’s eigenlijk nog steeds niet goed. Waarom heeft de ene aardbeving een gigantische vloedgolf tot gevolg, terwijl de andere maar een kleine rimpeling veroorzaakt? Waarom hebben tsoenami’s soms maar één kant op een verwoestende werking?

Na de aardbeving in Chili werd verwacht dat er een krachtige tsoenami over de oceaan zou razen. Hawaii maakte zich op voor een gigantische vloedgolf. Er kwam inderdaad een tsoenami, alleen totaal anders dan verwacht. De meeste verwoestende kracht was gericht op de kust van Chili.

De haven van de stad Talcahuano, zo’n honderd kilometer van het epicentrum, werd totaal verwoest door een vloedgolf. Een vissersboot werd midden in het stadscentrum teruggevonden. Het aantal doden is nog onbekend.

De verwoestende werking van de tsoenami in kaart gebracht.
De verwoestende werking van de tsoenami in kaart gebracht.

Het stadje Dichato, op vijftig kilometer van het epicentrum, kwam volledig blank te staan; het water kwam zevenhonderd meter het land op.

Op de Robinson Crusoe-eilanden sloeg de vloedgolf honderden meter het land op. Vijf mensen zijn omgekomen, elf worden nog vermist.

Geologen gaan deze tsoenami goed bestuderen om beter te begrijpen wat er gebeurt als een vloedgolf ontstaat. Er zal vooral worden gekeken naar de rol die de vorm van de aardbodem speelt bij het ontstaan van een vloedgolf. Dan kan het waarschuwingssysteem nog beter worden afgesteld voor een volgende aardbeving.